فریاد مجاهد
محصول : استودیو تخت جمشید
کارگردان : مهدی معدنیان
تهیه کننده : ستار هریسی داداش پور (فیروز)
فیلمنامه : مهدی معدنیان
فیلمبردار : نصرت الله کنی
هنرپیشگان : فیروز، محبوبه بیات و بهمن مفید.
35 میلیمتری، سیاه و سفید
* بازگویی گوشهای از فعالیتهای روحانیت از سال 1342 علیه حکومت وقت که منتهی به حملهی عناصر ساواک به مدرسهی فیضیه قم میشود و پس از آن ادامهی مبارزات و درگیریها تا پایان و سقوط رژیم، دنبال میشود.
** فیروز (ستار هریس داداشزاده) که بازیگر نقش های فرعی تولیدات قبل از انقلاب بوده، در واقع سازندهی اصلی فریاد مجاهد است.
محمدعلی نجفی که در زمان نمایش فریاد مجاهد سرپرست اداره ی کل ترویج و نمایش بود، میگوید:
«... فیلم فریاد مجاهد بدون این که هیچ مشورتی و یا مجوزی از مرکز امور سینمائی گرفته باشد، ساخته شد. ما وقتی که فیلم آماده شد. نه آن را بالا بردیم و نه پایین آوردیم. البته من پس از دیدن فیلم، از تصاویری که سازندگان فیلم از امام گرفته و در فیلم گنجانده بودند، خیلی ناراحت شدم، به نظرم این واقعاً یک نوع سوء استفاده بود. به آقای فیروز هم گفتم که این کار شما گناه دارد چرا که ارزشها را صرف امور اقتصادی کردهاید...»
اما فیروز که حاضر نبود به سادگی از سرمایه خود بگذرد، یک دستگاه آپارات پرتابل 35 میلیمتری را از مرکز امور سینمائی امانت گرفته و راهی قم میشود. فیروز شمهای از اقدامات خود را در قم به خاطر میآورد:
«با پیگیری توأم با سماجت، سرانجام توانستم فیلم را در منزل آیت الله اشراقی، جهت ایشان، خانوادهی امام، حاج احمدآقای خمینی، آیتالله یزدی و چندتن از علمای قم نمایش بدهم. آقایان فیلم را تأیید کردند و حتی آیتالله اشراقی، نامهای نیز برای آقای شریعتمداری، وزیر وقت فرهنگ و آموزش عالی نوشته و بر رفع مانع نمایش آن تأکید کرد...»
فیروز در بخشی از پاسخ خود به منتقدان سرسخت فیلم گفت: «من خیلی خلاصه بگویم ما صادقانه کار کردیم و با حسن نیت فیلمی را ساختیم. البته ممکن است نواقصی داشته باشد یا عجولانه تهیه شده باشد ولی بهر حال این کار شروعی بود برای این سینمای متفاوت با آن چه قبل از انقلاب وجود داشت ...»
* به هر حال «فریاد مجاهد»، فرصت نمایشهای محدودی در سینمای شهرستانها پیدا میکند که روی هم رفته به کار کرد موفقی دست میباید